Ez a tejtermékalapú idénygyümölcsös torta nem az a klasszikus zselés állagú torta, inkább habos, mintsem tömött szerkezetű, szeletelve mégis szépen tarja a formáját. Finom pikánsan savanykás és egyben édes is…
A tésztához:
- 5 púpozott evőkanál liszt
- 3 evőkanál cukor
- csipet só
- 3 közepes tojás
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál 10 %-os ecet
- 0,5 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
A krémhez:
- 3 dl sűrű görög joghurt (vagy tejföl)
- 2 dl habtejszín (cukrozatlan)
- 2 evőkanál porcukor
- 1 tasak Dr. Oetker instant zselatin fix
- fél citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 30 dkg piros és fehér szőlő vegyesen (mosva, lecsepegtetve, szemezve)
A díszítéshez:
- pár szőlőszem kristálycukorban hempergetve, szárítva
Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral béleljük. Sütőt előmelegítjük 200°C-ra. A tészta hozzávalóit egy tálban pár perc alatt simára keverjük kézi robotgéppel, majd a tortaformában elsimítva 10-12 perc alatt készre sütjük (tűpróbát végezni nem árt). A tortakarimát rajta hagyva a tésztát lehűtjük. A szőlőfürtöket megmossuk, leszemezzük és pár darabot kristálycukorban hempergetünk, ami szépen rátapad a nedves felszínükre. Szalvétára téve szárítjuk.
Amíg a gyors tortalapunk hűl, elkészül a krém is. A tejszínt kemény habbá verjük. Joghurtban (tejfölben) elkeverjük a kétféle cukrot, amíg teljesen feloldódik. Az instant zselatin fixet, a fél citrom reszelt héját a felvert tejszínnel és a megmosott, lecsepegtetett, leszemezett szőlővel óvatosan összeforgatjuk. A krémet egyenletesen eloszlatjuk a tortalapon, és a kandírozott szőlőszemekkel díszítve hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára. Hűtés után óvatosan levesszük a tortakarimáját, és szeletelve fogyasztjuk.
Jó étvágyat!
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.