Kicsit időigényes a tésztalapok sütése miatt, de a végeredmény mindenért kárpótol. A selymesen lágy és édes vaníliás krém, a kicsit fanyar ízű szilva és a csokoládé keserűsége teljesen kiegyenlíti egymást.
A szilvapüré készítésénél ha netán hígabbra sikerül – ez függ a attól, hogy mennyire lédús a szilva és hogy mennyire főztük sűrű állagúra – keverjünk hozzá 1 tk kevés vízben feloldott zselatint. ( Biztos, ami biztos ! )
Tészta :
- 40 dkg liszt
- csipet só
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag sütőpor
- 20 dkg margarin
- 2 tojás sárgája
- kb. 2 – 3 evőkanál tejföl
Vaníliás krém :
- 2 tojás
- 2 evőkanál cukor
- 2 púpos evőkanál liszt
- 1 vaníliarúd kikapart magja
- 3 dl tej
- 15 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
Szilvakrém :
- 60 dkg magozott szilva
- 1 dl víz
- 15 dkg cukor
- fél citrom leve
- 1, 5 cs vaníliás pudingpor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
Csokimáz :
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál étolaj
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, majd fóliába tekerve hűtőbe tesszük legalább 30 percre. Ezután a tésztát három részre osztjuk és egy kb 20 x 30 cm – es kivajazott, liszttel behintett tepsi hátán egyenként megsütjük. ( 180 °C – on kb 8 – 10 perc )
A vaníliás krémhez, a tojást, a cukrot és a lisztet simára keverjük. A tejet felforraljuk a vaníliamagokkal majd egy keveset a lisztes krémhez öntünk és a többi tejhez hozzáöntve sűrű krémmé főzzük. A vajat a porcukorral kihabosítjuk, majd csomómentesre keverjük a kihűtött krémmel.
A szilvát apróbb darabokra vágjuk. A cukorral, a vízzel és a citromlével feltesszük főni, amikor már a szilva eléggé megpuhult, botmixerrel pürésítjük és még kb 15 percig főzzük. A pudingport kevés vízzel kikeverjük és besűrítjük vele a szilvapürét, majd ízesítjük fahéjjal.
Az első tésztalapot visszahelyezzük a tepsibe, rákenjük a szilvakrémet, rátesszük a második lapot, erre rásimítjuk a vaníliás krémet és befedjük az utolsó lappal. Letakarjuk folpackkal és egy éjszakára hűtőbe tesszük puhulni. Másnap bevonjuk a csokoládémázzal és kockákra vágva kínáljuk.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!