Tésztához:
- 25 dkg méz + kb. 1 cm gyömbér
- 30 dkg porcukor
- 5 dkg sertés zsír
- 4 tojássárgája
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csomag mézes fűszerkeverék
- 3 dl tej
- 1 kg liszt
- szilvalekvár
Lekenéshez:
- 1 tojássárgája
- 2 teáskanál tejföl
Sütést megelőző napon a mézet meglangyosítjuk a gyömbért lereszeljük, és hozzákeverjük a mézhez. Legalább 1 napot állni hagyjuk. Egy tálba tesszük a mézet, porcukrot, zsírt, tojássárgáját, fűszer-keveréket, és gőz fölött meglangyosítjuk. Tűzről levéve hozzáadjuk a szódabikarbónát, tejet és a liszttel összedolgozzuk. Legalább egy éjszakát pihentetjük hidegen. Pihentetés után vékonyabbra kinyújtjuk. 2 különböző méretű pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk. A kisebb köröket megkenjük lekvárral és még kis halmokat is teszünk rá. A nagyobb köröket tetejére tesszük, összenyomkodjuk és a kezünkkel megformázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Lekenjük tejfölös tojássárgájával. Előmelegített sütőben 180 °C-on készre sütjük.
Kiss Imréné receptje.