- 7 tojás
- 29 dkg cukor
- 29 dkg finomliszt
- 8 evőkanál napraforgó Vénusz olaj
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
A krémhez:
- 5 tojássárgája
- 5 evőkanál porcukor
- 2 tasak vaníliás cukor
- 2 evőkanál tej
- 2 teáskanál porzselatin
- kevés víz
- kevés rum (vagy aroma)
- 2 szem őszibarackbefőtt
- 3 dl habtejszín
A tetejére:
- 6 dl habtejszín
- 2 csomag vaníliás cukor
A piskótához a tojások fehérjét felverjük a sóval, majd a cukrot hozzáadva kemény habbá verjük. Beletesszük a tojások sárgáját, az olajat és a szódabikarbónát, amivel szintén tovább verjük, de csak addig, amíg a tojássárga és az olaj teljesen elkeveredik a fehérjében. Végül kanállal óvatosan beleforgatjuk a lisztet, hogy a hab ne törjön meg. Kivajazott, lisztezett 26 cm-es tortaformába öntjük, elsimítjuk, és 180 °C-on, alsó-felső sütésen aranybarnára sütjük kb. 30 perc alatt, de ez sütőtől függ. Sütőpapírral bélelt tepsiben is süthetjük. A tojások sárgáját, a porcukrot, vaníliás cukrot, és a két evőkanál tejet jól kikeverjük és nagyon lassú tűzön sűrűre főzzük és a meleg krémhez adjuk a zselatint. Hűlésig többször megkeverjük, majd beleforgatjuk a keményre vert tejszínt. Hűtőbe dermedni tesszük, de nem hagyjuk teljesen megdermedni! Ezután 2-3 kanál krémet félreteszünk, a fele krémet az alsó lapra simítjuk, megszórjuk az apróra vágott barackkal, rátesszük a második lapot, rákenjük a krémet, megszórjuk apróra vágott barackkal, és ráhelyezzük a harmadik lápot. A félretett krémmel a tetejét az oldalát megkenjük, majd kevés időre a hűtőbe dermesszük. Ez idő alatt a 2 csomag vaníliás cukorral kemény habbá verjük a tejszínt, bevonjuk vele a tortát és ízlés szerint díszítjük.
Mészáros Erika receptje.