Megmondom őszintén, amikor legelőször hallottam erről a tésztaféleségről, magam sem hittem, hogy ily módon elkészítve ez tényleg finom lehet, ugyanis magyar füleknek meglehetősen szokatlan, hogy bár lisztet is tartalmaz, sem sütni, sem főzni nem kell. Ekkor vontam én is fel a szemöldököm… 😉
Az alaprecept eredeti neve Cookie Dough, amit olyan széleskörűen használnak, olyannyira elterjedt – legfőképp a tengerentúlon -, hogy egy hirtelen ötletből megvásárolt kis receptkönyv nekem is meghozta a kedvem hozzá. Azt pedig talán mondanom sem kell, mennyire imádom más kultúrák receptjeit, ízeit kipróbálni, érdekel mindenféle újdonság, lehetőség, ötlet – pláne sütemények terén.
Ahogy a könyvben is írva vagyon, az alaprecept tulajdonképpen már az összeállítás után azonnal bekanalazható, nos, megkóstoltam, és tényleg magam sem gondoltam volna, hogy valóban ilyen krémesen finom!!! 🙂 De persze nem kanalaztam be, becsülettel elkészítettem a kis trüffeleket, még ha folyamatosan csábított is a tészta… 😀
Fogok még készíteni többféle variációkat, mert ez a könyvecske valami fantasztikusan ötletes, most azonban fogadjátok szeretettel a legelsőt, az alapreceptet. Tényleg ajánlom kipróbálásra, meg fogtok lepődni, hogy ez a percek alatt összeállítható kis édesség mégis milyen klassz.
Kedves bátor vállalkozókedvűek, újításra fel! 😉
A tésztához:
- 112 g szobahőmérsékletű vaj
- 50 g kristálycukor
- 100 g barna cukor
- 2 evőkanál tej vagy tejszín
- 1/2 teáskanál vanília kivonat
- 170 g finomliszt
- 1/2 teáskanál só
- 100 g mini csokidarabkák (chocolate chips)
A mázhoz, díszítéshez:
- kb. 10 dkg csokoládé
- kevés étolaj
- tortadara, szórócukor
Elektromos mixerrel keverjük ki könnyű, világos krémmé a puha vajat a cukrokkal, ez kb. 2-3 perc. Keverjük hozzá a tejet és a vaníliát, majd mehet bele a liszt és a só. Alacsony fokozaton, avagy most már kézzel is dolgozhatunk, keverjük teljesen egyneművé. Ha kész, forgassuk bele a csokidarabkákat, majd fedjük le és tegyük hűtőbe 30 percre, amíg könnyen kezelhető, jól formázható masszává válik.
Ezután készítsünk 2-3 cm átmérőjű golyókat belőle, majd egy sütőpapírral fedett kisebb tálcára sorakoztatva tegyük fagyasztóba 15 percre, amíg megolvasztjuk a mázhoz valókat. A jól megdermedt golyócskákat forgassuk meg az olajjal elkevert csokoládéban egy villa segítségével, amivel jól ki is tudjuk emelni, és a papírra visszatenni. A tetejüket megszórhatjuk tortadarával, különféle szórócukrokkal. Amint megdermedt a máz, máris fogyaszthatóak.
Légmentesen zárható dobozkában, hűtőben tartva egy hétig nyugodtan eláll, de nem valószínű, hogy oly sokáig fogjuk tartogatni… 😉 A leírás szerint 30-40 db trüffel készíthető ebből a mennyiségből, azonban nekem csak 20 db lett… valószínűleg kicsit nagyobbacskára sikeredtek.
Tapasztalat: MÁSNAP MÉG FINOMABB!! 😉
Szabókiné Jung Andrea készítette el Lindsay Landis: The Cookie Dough Lover’s Cookbook című könyvéből.