1. Pogácsa
- 60 dkg liszt
- 1 evőkanál só
- 25 dkg margarin
- 2 egész tojás
- 1 kis pohár tejföl
- 5 dkg élesztő felfuttatva
A lisztet a sóval a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a két egész tojást a tejfölt és az élesztőt felfuttatva. Összegyúrjuk, de nem kell keleszteni! Lisztezett felületen kinyújtjuk és a kívánt alakzatra szaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Lekenjük 1 felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal. Egy órán át pihentetjük. 200 °C-os sütőben alsó-felső sütésen körülbelül 25 percig sütjük.
2. Sörkifli
- 1 kg liszt
- 1 evőkanál só
- 0,5 liter tej
- 2,5 dl olaj
- 1 csomag élesztő felfuttatva
A hozzávalókat összedolgozzuk majd duplájára kelesztjük. Egy nagy lapostányérnyi köröket nyújtottam és 8 cikkbe vágtam majd feltekertem.Tetejét felvert tojással lekentem s reszelt sajttal vagy szezámmaggal megszórtam. 200 °C-on, légkeverésen sütöttem körülbelül 15-20 percig.
3. Pizzás csiga
- 1 kg liszt
- 1 evőkanál só
- 0,5 liter tej
- 2, 5 dl olaj
- 1 csomag élesztő felfuttatva
A hozzávalókat összedolgozzuk majd duplájára kelesztjük. A kinyújtott tésztát megkentem pizzakrémmel megszórtam apróra vágott szalámival, kukoricával, savanyú uborkával, reszelt sajttal feltekertem s szeleteltem.
200 °C-n, légkeverésen sütöttem körülbelül 15-20 percig.
4. Sós tészta rengeteg variációra (virslis tekercs, perec, stb.)
- 60 dkg liszt
- 1 evőkanál só
- 15 dkg margarin
- 10 dkg zsír
- 2 egész tojás
- 1 kis pohár tejföl
- 5 dkg felfuttatott élesztő
A lisztet a sóval a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Nem kell keleszteni! Kinyújtjuk, majd a kívánt alakzatra szaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Lekenjük 1 felvert tojással és fél órán át pihentetjük. A nagyobb kiflibe virslit tekertem.
Németh-Szőke Henrietta receptje.
Látogassátok meg Heni a konyhában oldalt , ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept, a szerző engedélyével került feltöltésre!