Piskótatészta:
- 6 tojás
- 12 evőkanál cukor
- 6 evőkanál víz
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 1 evőkanál kakaó
- 1 evőkanál darált dió
- 4+3+3 evőkanál liszt
Vaníliakrém:
- 1 liter tej
- 7 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2 tojás
Puncsöntet:
- 10 dkg mazsola
- 1,5 dl víz
- 7 evőkanál cukor
- 3 evőkanál rum
- reszelt citrom- és narancshéj
Csokoládéöntet:
- 5 evőkanál cukor
- 1 dl víz
- 1 púpos evőkanál kakaópor
- 3 evőkanál rum
- 1 csomag vaníliás cukor
Szóráshoz:
- 10 dkg dió durvára vágva
Tálaláshoz:
- tejszínhab (5 dl habtejszín)
Először érdemes az öntetek elkészítésével kezdeni, mert úgyis hidegen kell őket felhasználni.
Vaníliaöntet:
Összerázzuk/kikeverjük a pudingport, cukrot, tojássárgájáját, vaníliás cukrot egy kevés hideg tejjel s ezt a masszát a felforralt többi tejhez öntjük, habverővel kevergetjük és sűrűsödés után még forrón belekeverjük az előzőleg felvert tojásfehérjét is.
Puncsöntet:
A cukrot a vízzel fölforraljuk. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a többi hozzávalót – a megmosott alaposan lecipkázott mazsolát is – hűlni hagyjuk.
Csokoládéöntet:
Fölforraljuk a vízzel a cukrot és a kakaót, majd lehúzva a tűzről belekeverjük a többi hozzávalót. Ez tálalásig a hűtőben állhat.
Piskóta:
Kiszemelünk egy kb. 25 × 35 cm-es magas falú tepsit – ebben süthetjük is , s majd rétegezhetjük is a piskótát. Kibéleljük sütőpapírral/zsírpapírral. Összeállítjuk a háromféle piskótatésztát és külön-külön megsütjük. Én a következőképpen szoktam: fölverem a tojások fehérjét félig, hozzáadom a kristálycukrot és a hideg vizet, a sütőport és addig verem, amíg tökéletesen kemény nem lesz. Ekkor hozzáverem – egyenként – a tojások sárgáját, s ezt a masszát 3 egyenlő részre osztom. Az egyikbe csak 4 evőkanál lisztet, a másik kettőbe 3 evőkanál lisztet + 1 evőkanál kakaót, ill. 3 evőkanál lisztet + 1 evőkanál darált diót forgatok bele. Egymás után megsütöm a papírral kibélelt tepsiben. Kb. 1 ujjnyi magas lesz (mint a piskótatekercs), nem szabad kiszárítani, 8-10 perc alatt megsül. A tésztát liszttel megszórt gyúrólapra borítom, egyben lehúzom róla a papírt – ez jó lesz megfordítva a következő réteg piskóta sütéséhez. A harmadik réteghez persze már új papír kell.
Ha a piskóták kihűltek, a tepsinkben így rétegezzük:
Egy réteg piskóta + 1/3 puncsöntet + 1/3 vanília krém + 1/3 rész durvára vágott dió. Ha mind a három réteg készen van, le kell fóliázni és másnapig hideg helyre – hűtőbe – kell tenni.
Tálalás:
Evőkanállal – 3-4 galuskát szaggatunk egy szép desszertes tányérra vagy kehelybe, tejszínhabot nyomunk rá és egy evőkanálnyi csokoládéöntetet csorgatunk a tetejére.
Itt jön a meglepetés, mert ez a mennyiség 15-20 adagra elegendő, azaz egy szilveszteri társaság is vendégül látható vele! Bátorság, csak olvasva hosszú, 1-1,5 óra alatt bőven elkészül és nagyon kiadós! Sok sikert!
Kertész Gabriella receptje.