Egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
- 10 dkg étcsokoládé
- 15 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 4 tojás
- 5 dkg liszt
- 5 dkg őrölt mandula
- 5 dkg étkezési keményítő
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 1 csomag sütőpor
A töltelékhez:
- 4 evőkanál cseresznyepálinka
- 2 evőkanál zselatinpor
- 50 dkg magozott meggy (1 üveg meggybefőtt elég)
- 6 dl habtejszín
A csokiból 2 evőkanál csokiforgácsot gyalulunk, a többit felolvasztjuk. A vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A mandulát, a lisztet, a keményítőt, a zsemlemorzsát és a sütőport összekeverjük. A tojássárgákat és a még folyékony, de már kihűlt csokoládét a vajas masszához adjuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és a lisztkeverékkel együtt hozzáadjuk. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A tésztát a kikent formába öntve a sütő alsó részén 45 percig sütjük. Ha kész, legalább 3 órán keresztül pihentetjük, majd 3 lapba vágjuk. A lapokat megöntözzük a pálinkával.
A zselatint hideg vízzel felmelegítjük. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük. A kihűlt zselatint evőkanalanként a habhoz keverjük. Az alsó két tortalapot a habkrémmel és a meggyel megtöltjük (annyi meggyszemet félreteszünk belőle a tetejére, ahány szeletre vágjuk a tortát), majd összeállítjuk a tortát. A felső lapot megkenjük a maradék habbal és feldíszítjük. Legalább 3 órán át pihentetjük, és aztán lehet fogyasztani.
Jó étvágyat hozzá!
Soós Lászlóné receptje.