Piskóta:
- 6 tojás
- 7 evőkanál barna cukor
- 4 evőkanál rétesliszt
- 2 evőkanál kakaó
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg olvasztott étcsokoládé
Krém:
- 2,5 dl tejszín
- 25 dkg cukor
- 35 dkg vaj/margarin
- 8 dkg kakaó
- 5 dkg étcsokoládé
Máz:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 2 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 1 evőkanál kakaó
- 1 evőkanál tej
Díszítés:
- 5 dl tejszín
- (normálhoz porcukor és habfixáló szükséges)
Egy 22 cm átmérőjű tortaforma szükséges az elkészítéséhez. A piskótához a tojások sárgáját a cukorral habosra kavarjuk, beletesszük a vaníliás cukrot, az olvasztott csokoládét, majd a sütőporral, kakaóval elkevert lisztet. Kicsit keményebb lesz a massza. A pici sóval kemény habbá vert tojásfehérjéből először egy keveset – ezzel lazítjuk – és végül az egészet, óvatosan beleforgatjuk. A forma alját sütőpapírral béleljük, az oldalát vajjal/margarinnal kikenjük és beleöntjük az elkészült tortamasszát. 180°C-ra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük – 5 perc után a sütési hőfokot kicsit mérsékeljük (a végén tűpróba).
A krémhez a tejszínt a cukorral kevergetve összeforraljuk, beletesszük a kisebb darabokra tördelt étcsokoládét, kevergetve simára olvasztjuk – közben levesszük a tűzről –, majd a kakaót is hozzáadjuk, és egyneműre keverjük. Ekkor rakjuk hozzá a vaj/margarin egyharmadát és teljesen sima masszává keverjük. Hűlni hagyjuk. A 2/3 vajat/margarint közben habosra kavarjuk egy tálban. A kihűlt kakaós masszát beleöntjük, és géppel a legmagasabb fokozaton simára habosítjuk.
A piskótalapot vízszintesen 3 részre vágjuk. Megkenjük a lapokat a krémmel. – A tetejére és az oldalára is jut egy vékony réteg krém. Hűtőbe tesszük.
A mázhoz a vajat, a porcukrot és a kisebb darabokra tört étcsokoládét feltesszük főzni, közben kézi habverővel kavargatjuk. 2 perc után levesszük a tűzről, beleöntjük a keményítőt, a kakaót és a hideg tejet. Simára keverjük. Rögtön rá lehet önteni a torta tetejére. (Tanács: Egy kb. 1,5-2 cm széles csíkot vágunk egy nem nedvszívó, hajlékony kartonlapból – vagy hajlékony műanyag is lehet –, a már lehűlt krémes torta felső peremét körbe kerítjük vele, rögzítjük. Ezután öntjük rá a csokoládémázat, nem folyik le! A tortakarikát nem tudjuk teljesen zártan visszahelyezni!) Hűtőbe tesszük. A mázon nem kell előre megjelölni a szeletek helyét, mert éles késsel szépen szeletelhető, nem törik. A tejszínből (ha szükséges porcukor és habfix hozzáadásával) kemény habot verünk. Habzsákba tesszük, és szeletenként, fogyasztás előtt díszítjük.
Lehet az egész tortát is bevonni habbal, fogyasztható sima csokitortaként is. A nosztalgiás süteményem!! – Ez a recept kifejezetten csokiimádóknak való. A torta nagyon csokis kivitelezése miatt, a csak csokiból készült máz alkalmazása nem szerencsés megoldás (tapasztalat).
Ferencz Terézia receptje.