- 20 dkg margarin (szoba hőmérsékletű)
- 20 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 tojás
- 1 db citrom héja (reszelt)
- 15 dkg liszt
- 1 kiskanál sütőpor
Barna tészta hozzávalói:
- 20 dkg margarin (szoba hőmérsékletű)
- 20 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 db tojás
- 10 dkg liszt
- 2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 1 kiskanál sütőpor
A ragasztás hozzávalói:
- sárgabarack lekvár
A kakaós máz hozzávalói:
- 4 evőkanál tej
- 4 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 20 dkg porcukor
- 10 dkg margarin
Fehér tészta elkészítése:
A margarint a cukorral habosra keverjük, majd egyesével belekeverjük a tojások sárgáját. Utána beletesszük a vaníliás cukrot, reszelt citrom héjat és az egészet jól összekeverjük. A sütőporral kevert lisztet hozzáadjuk, és simára keverjük. A tojások fehérjét kemény habbá felverjük és a masszába óvatosan belekeverjük. Egy sütőpapírral bélelt, 30 x 33 cm-es tepsibe egyenletesen belesimítjuk a masszát. Előmelegített sütőben 160 °C-on, kb. 20 percig sütjük (tűpróba).
Barna tészta elkészítése:
Míg sül a fehér tészta addig összekeverjük a barna tésztát. Majdnem ugyan úgy készítjük, mint a fehér tésztát, csak kevesebb liszt kell bele, de kakaóport teszünk bele és nincs benne citrom héj. Ha meg sült a fehér tészta kiemeljük a tepsiből sütőpapírral együtt és ha már langyosra kihűlt a tészta akkor óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt. A tepsibe teszünk egy másik sütőpapírt és egyenletesen belesimítjuk a barna masszát. Ezt is 160 °C-on, kb. 20 percig sütjük (tűpróba). Ha meg sült akkor sütőpapírral együtt kiemeljük a tepsiből és ha langyosra kihűlt lehúzzuk róla óvatosan a sütőpapírt.
Kakaós máz készítése:
A hozzávalókat alacsony hőfokon össze olvasztjuk (nem forraljuk). Még melegen leöntjük a kakaós mázzal a rudakat, majd betesszük a hűtőbe dermedni.
Összeállítás:
1. A kihűlt sárga tésztát megkenjük sárga barack lekvárral.
2. Sárga tésztára ráhelyezzük a barna kihűlt tésztát.
3. Félbe vágjuk.
4. A félbe vágott tésztának az egyik felét megkenjük lekvárral.
5. Majd egymásra helyezzük a félbe vágott tésztát, úgy hogy fehér, barna, fehér, barna legyen egymáson.
6. Négy egyforma csíkot vágunk belőle. Olyan vastagra vágjuk a csíkot, amilyen vastag egy szín. Nekem 1 cm vastag volt egy szín, vagyis 4 db 1 cm vastag csíkokat vágtam belőle. Egy kivételével mindegyik csíkot megkenjük lekvárral.
7. Végül a megkent csíkokat ellentétesen ágymásra rakjuk.
8. Addig vágjuk a csíkokat míg el nem fogy a tészta. Nekem 3-rom rúddal lett, mivel 4 csíkot vágtam, de ha 3-rom csíkkal készítem, akkor 4 rúddal lett volna.
9. Betesszük a hűtőbe és másnap leöntjük kakaós mázzal.
Tündi konyha receptje.
Tündi konyhájából kaptuk ezt a remek receptet.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!