A sárga tésztához:
- 12 dkg finomliszt
- 3 tojás
- 1 darab citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 16 dkg porcukor
- 16 dkg margarin
A barna tésztához:
- 10 dkg finomliszt
- 2 dkg keserű kakaópor
- 3 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 16 dkg porcukor
- 16 dkg margarin
A töltelékhez:
- 30 dkg sárgabaracklekvár
A tetejére:
- csokimáz
A sárga tésztához a puha margarint, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a lisztet és a sütőport.
A tojások fehérjéjét kemény habbá verjük, majd vigyázva, nehogy összetörjük, a kikevert tojásos masszába forgatjuk. Egy nagy tepsit margarinnal kikenünk, liszttel behintjük, de az is jó, ha sütőpapírral kibéleljük. A sárga tésztát beleöntjük és egyenletesen elsimítjuk benne. 180 °C-ra (légkeverésnél 165 °C-ra) előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük (tűpróba). Amíg sül, a barna tésztát a sárgához hasonlóan, a kakaóport is hozzáadva kikeverjük.
A megsült sárga tésztát gyúródeszkára borítjuk. Megvárjuk, amíg a tepsi kihűl, majd újból kikenjük, belisztezzük és a barna tésztát beleöntjük. Ugyanúgy sütjük meg, mint az előző tésztát.
Amikor kihűltek, a két, kész tésztalapot hosszában pontosan kettévágjuk, majd a lapokat lekvárral megkenjük és összeragasztjuk: a sárga lapra tesszük a barnát, majd ismét sárgát, arra pedig barnát. Az így kapott sütemény tetejére egy nagyobb vágódeszkát vagy sima tálcát fektetünk és arra egy fél kilós súlyt fektetünk, vagy valami nehezéket teszünk, amivel egy órára lenyomatjuk.
A nehezéket levéve a süteményt keresztben éles késsel körülbelül 1,5 centi széles szeletekre vágjuk. Ezeket váltakozva (ügyelve, hogy a sárgára kakaós rész kerüljön), lekvárral „összeragasztva” hosszában egymásra rakjuk. 4 szeletből lesz egy rúd.
A kész rudakat csokimázzal bevonjuk.
Vankó Sándorné receptje.