Lajos Mari: 66 torta című szakácskönyvéből sütöttem. Másfél adaggal készült most, egy nagy gáztepsiben (28 × 34 cm). A Sacher torta egy csokoládétorta sárgabaracklekvárral és csokoládébevonattal. Franz Sacher bécsi cukrászról kapta a nevét, aki 1832-ben megalkotta Metternich herceg számára. Bár Sacher ekkor mindössze 16 éves volt, a torta azóta is az egyik legkedveltebb bécsi specialitásnak számít.
Tészta:
- 30 dkg étcsokoládé
- 12 tojás
- 30 dkg margarin vagy vaj
- 22,5 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 22,5 dkg kristálycukor
- 18 g sütőpor
- 30 dkg liszt
Máz és bevonás:
- 20 dkg tortabevonó
- 2-3 evőkanál olaj
- 30 dkg baracklekvár
A tepsit kibéleltem sütőpapírral, az étcsokit gőz felett felolvasztottam. A margarint habosra kevertem, majd hozzáadtam az olvasztott csokoládét, a porcukrot, a vaníliás cukrot és egyenként a tojássárgákat. A tojásfehérjét kemény habbá vertem a kristálycukorral. A tojáshabot a sütőporral elkevert liszttel váltakozva a csokis masszába vegyítettem. A tésztát a tepsibe öntöttem és 190°C-on 20 percig, majd 160°C-on további 40 percig sütöttem.
Tűpróbával kell ellenőrizni, hogy átsült-e. (Jól át kell sülnie, különben beesik a közepe a hűléskor!)
Kristálycukorral meghintettem egy deszkát, a süteményt ráborítottam, majd a tepsit rátettem és lenyomattam egy nehezékkel. Hagytam kihűlni. Ezután a sütőpapírt lehúztam róla és hosszában kettévágtam. A felső fele maradt alul, amit megkentem baracklekvárral. Kenés előtt a baracklekvárból a rostokat eltávolítottam, egy szűrőn átpasszíroztam. Rátettem a másik fele tésztalapot, majd felforrósított baracklekvárral lekentem.
A csokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztottam, és a sütemény tetejét, oldalát bevontam vele.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!