Nagyon régi recept, nagyanyáink korából. Tulajdonképpen a kókuszkocka receptje, azzal a különbséggel, hogy az öntetbe rum kerül, a forgatáshoz pedig illatos, pirított diót használtam. Karácsonyra ideális sütemény, mert nemcsak finom, hanem gyorsan el is készíthető. A piros dióbél csak dekoráció – imádom a gyönyörű színe miatt – hiszen olyan ritka és nehezen beszerezhető és már nem sok van belőle itthon.
Tészta:
- 40 dkg liszt
- 3 / 4 tasak sütőpor
- 20 dkg porcukor
- 12 dkg vaj
- 2 tojás
- 2 evőkanál méz
- 4 dl tej
- csipetnyi só
Máz:
- 25 dkg margarin
- 20 dkg cukor
- 1 dl rum vagy 15 ml rumaroma
- 8 evőkanál tej
- 4 evőkanál kakaópor
Forgatáshoz:
- 25 – 30 dkg darált dió
A tésztához habosra keverjük a vajat a cukorral és a tojással, majd hozzáadjuk a mézet és a tejet. A masszát összekeverjük a sütőporos liszttel és egy kb 20 x 30 – as kivajazott, belisztezett tepsibe simítjuk. 180 °C-os sütőben 25 perc alatt megsütjük, de végezzünk tűpróbát. Ha a tészta megsült, borítsuk ki a tepsiből és hagyjuk teljesen kihűlni, majd kockázzuk fel. A diót egy száraz serpenyőben pirítsuk meg és ha kihűlt daráljuk meg. Az öntet hozzávalóit forraljuk össze, ha már langyosra hűlt, mártogassuk meg a tésztát benne és végül hempergessük meg a dióban.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!