A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 3 evőkanál porcukor
- fél dl rum
- 1 dl tejföl
- 4 tojássárgája
- csipetnyi só
- 3,5 dkg élesztő
- 2,6 dl langyos tej
- 4 evőkanál olvasztott margarin
A sütéshez:
- 8 dl étolaj
A tálaláshoz:
- házi baracklekvár
- vaníliás porcukor
Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk a porcukrot, a rumot, a tejfölt, a tojás sárgákat, a sót és a megkelt élesztőt. Fokozatosan hozzáöntjük a langyos tejet és jól összekeverjük. Az olvasztott vajjal vagy margarinnal hólyagosra dagasztjuk. Letakarjuk vagy kelesztő tálba tesszük és duplájára kelesztjük. A tésztát lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk. 3 mm-re nyújtjuk és 4 különböző méretű pogácsa kiszúróval ugyanannyi korongot szaggatunk belőle. A tésztalapok széleit hosszanti irányban bevágjuk úgy, hogy a közepük egészben maradjon és az utána lévő korongokat bemetszése mellé essen a vágás. A közepüket megkenjük vizes ecsettel. A 4 különböző méretű korongot egymásra fektetjük, a közepüket összenyomjuk (egy parafa dugóval nyomtam be) és konyharuhával letakarva újból megkelesztjük. Közepesen meleg étolajban megsütjük, a felső felét eresztjük először az étolajba. Fedőt teszünk rá, 1-2 perc után átfordítjuk és fedő nélkül sütjük tovább. A fánkokat papírtörlőre szedjük és lecsepegtetjük. A fánkokat tányérra rendezzük, megszórjuk porcukorral és a közepükbe lekvárt csepegtetünk.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!