- 500 g liszt
- 50 g margarin
- 50 g porcukor
- 1 tasak instant élesztő
- 5 g só
- 250 ml tej
- 2 db tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, a liszt közepére krátert készítünk. A tejet beleöntjük egy üstbe, és hozzáadjuk a margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben ujjainkkal morzsolgatjuk a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. A masszát langyos állapotban öntjük a kráterbe a kovászhoz, majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 30 percig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk. Az átgyúrás után újra pihentetjük a tésztát.
Kelesztés után 54 db kerek formát szaggatunk ki, melyeket 9 darabonként rózsa formába illesztünk és a muffin papírra rakjuk és tojással megkenjük.
A kialakított süteményeket sütés előtt pihentetjük. A megkelt süteményeket újra megkenjük, majd a sütő középső részébe tolva megsütjük.
Sütés: 180-200 °C hőmérsékletű sütőben sütjük 35 percig.
20 perc múlva letakarjuk a rózsákat sütőpapírral azért hogy meg ne égjenek és tovább sütjük még 15 percig.
Liptay Lászlóné receptje.