Piskóta:
- 4 tojás
- 4 evőkanál liszt
- 4 evőkanál cukor
- 1 evőkanál kakaópor
Rizstöltelék:
- 7,5 dl tej
- 10 dkg cukor
- 1 kávéskanál margarin
- 1 csomag vaníliás cukor
- kevés citromhéj
- 16 dkg rizs
- 1 csomag étkezési zselatin
- 3-4 dl tejszín vagy 2 csomag habpor
Díszítés:
- 2 csomag tortabevonó zselatin
- gyümölcsök
Elkészítem a piskótát kerek tortaformában: a tojásokat szétválasztom, fehérjét felverem, sárgáját kikeverem cukorral, majd bele a liszt és a kakaópor, összekeverem a felvert fehérjével, sütöm. A töltelékhez a tejet a cukorral felforralom, hozzáadom a vajat és a citromhéjat. A rizst bő vízben puhára főzöm, leszűröm és azonnal a tejhez adom, majd folyamatosan keverve ragacsossá főzöm. Hagyom kihűlni. Tejszínt vagy habport felverek, hozzákeverem a kihűlt rizshez. Az étkezési zselatint elkészítem a zacskó hátulján megadottak szerint, kicsit hagyom hűlni, majd ezt is hozzákeverem a tejszínhabos rizshez. A piskótára rákenem ezt a finom rizstölteléket, célszerű a piskótát nem kivenni a tortaformából, mert ebben a halmazállapotában még kicsit folyékony a töltelék, és a forma nélkül lefolyna, még mielőtt megdermedhetne. Pár óra szükséges a dermedéshez, de legjobb 1 éjszakán át a hűtőben hagyni. A rizstöltelékre gyümölcsöt teszek (nagyon finom almával), és az egészet beborítom tortabevonó zselatinnal, amit szintén az útmutató szerint kell elkészíteni.
Nekem a tetejére elég volt 1 csomag tortazselé, és a 4 dl habtejszín is sok lett, így azt egy külön tálkába csináltam, nem fért a tortaformába! 🙂
Farkasné Joó Ibolya receptje.