- 10 dkg vaj
- 30 dkg csokoládés teasütemény vagy keksz
- 27 g (9 lap) színtelen zselatin
- 30 dkg piros ribizli
- 2,5 dl joghurt
- 25 dkg mascarpone
- 7 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 dl piros ribizlilé
- 1,25 dl tejszín
- 4-5 dkg fehér csokoládé
- fél teáskanál porcukor
A vajat megolvasztjuk. A teasüteményből 2 darabot félreteszünk, a többit egy nejlonzacskóban nyújtófával széttörjük. A finom morzsát a vajba keverjük, 26 cm-es, kapcsos tortaformába kanalazzuk, elsimítjuk, és 30 percre hűtőszekrénybe állítjuk. Közben a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A ribizliből 3-4 fürtöt félreteszünk, a többit leszemezzük. A joghurtot összedolgozzuk a mascarponével, a kristály-, és a vaníliás cukorral, majd apránként hozzáöntjük a ribizlilevet. A feloldott zselatint, 2-3 evőkanál joghurtot krémmel elkeverjük, a maradék krémbe vegyítjük, 5-10 percre hűvös helyre tesszük. A kemény habbá vert tejszínt, majd a ribizliszemeket a dermedő joghurtos krémbe vegyítjük. Lazán a lehűtött morzsalapra simítjuk, és a tortát legalább 5 órára hűtőszekrénybe állítjuk. A félretett teasüteményt durvára szétmorzsoljuk. A fehér csokoládéból forgácsokat faragunk. A tortát megnedvesített késsel a karimától elválasztjuk, majd a kekszmorzsával, csokoládéforgácsokkal, porcukorral megszórjuk. A félretett ribizlifürtökkel díszítjük.
Viktória receptje.