A tészta hozzávalói:
- 25 dkg liszt
- fél teáskanál só
- 1 evőkanál kakaó
- 12 dkg vaj
- 30 dkg cukor
- 2 tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 2,4 dl tej
- 2 evőkanál folyékony, piros ételszínező
- 1 teáskanál ecet
- 1 teáskanál szódabikarbóna
A krém hozzávalói:
- 1/2 liter tej (én mindig vizet használok)
- 2 csomag vaníliaízű pudingpor
- 10 dkg kókuszreszelék
- 20 dkg margarin
- 5 evőkanál cukor
A lisztet, sót és kakaót összevegyítjük. Egy másik tálba tesszük a szoba hőmérsékletű vajat, addig kavarjuk (turmixoljuk), amíg krémessé nem válik. Ezután beletesszük a cukrot, azzal is összedolgozzuk, végül a tojásokkal is. Beletesszük a vaníliát is. Egy pohárba kimérjük a tejet, majd elvegyítjük benne a színezéket. A liszthez öntjük a vajas masszát, elkavarjuk, hozzáadjuk a piros tejet és simára dolgozzuk. Végül a szódabikarbónát leöntjük az ecettel, hagyjuk felfutni, majd ezt is a tésztához kavarjuk. Egy 22 cm átmérőjű tortaforma alját sütőpapírral kibélelünk. Beleöntjük a tésztát és 180 °C-on 40-45 perc alatt megsütjük. Miután kivesszük a sütőből, 10 percet hagyjuk a formában hűlni, majd óvatosan kiborítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután fóliába csomagoljuk, és 1 órára a hűtőbe tesszük. A vizet felfőzzük a kókuszreszelékkel, és egy éjszakára állni hagyjuk.
Másnap simára keverjük benne a pudingport, sűrűre felfőzzük, majd amikor kihűlt habosra kavarjuk a margarinnal. A kihűlt piskótát 3 lapba vágjuk, megtöltjük a krémmel, kívül is bekenjük, és díszítjük.(Én házilag készített raffaellóval és csokirózsával díszítettem.)
Vankó Sándorné receptje.