- 15+5 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 tojássárgája
- tejföl
- 6 dkg zsír+a kenéshez
- 3 adag töltelék
Sütőtökös mák töltelék:
- 25 dkg sütőtök (tisztítva)
- 12 dkg darált mák
- 5 dkg cukor
- fél csomag vaníliás cukor
- 1 nagy csipet őrölt fahéj
Fahéjas alma töltelék:
- 30 dkg alma
- 8 dkg cukor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
Lereszeljük a tököt, kis cukorral megszórjuk, hagyjuk állni, majd gyengéden kinyomkodjuk. Összekeverjük a mákkal, a cukorral, a vaníliás cukorral és a fahéjjal.
Az almát meghámozzuk. A felét lereszeljük, megszórjuk pici cukorral, hagyjuk állni. A másik felét negyedeljük, a magházat kiszedjük, a húság felkockázzuk, és minimális mennyiségű vízzel roppansóra pároljuk, kihűtjük. A reszelt almát gyengéden kinyomkodjuk, összekeverjük a fahéjjal, a cukorral, a leszűrt , kihűtött párolt almakockákkal.
A 15 dkg lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a tojássárgáját, és annyi tejfölt, hogy könnyű tésztát kapjunk. Ezt jól kigyúrjuk, majd kisodorjuk nagyon vékonyra. 6 dkg zsírból és 5 dkg lisztből világos rántást készítünk, ezt rákenjük a tésztára, majd felsodorjuk, mint a kalácsot. Kicsit megnyomkodjuk, háromba vágjuk. 15 percet pihentetjük. Utána tepsi hosszúságúra és 15-16 cm szélesre nyújtjuk mindegyiket. Középre rakjuk a tölteléket. Az alsó szélét ráhajtjuk a másikra, jól összenyomkodjuk, és kizsírozott tepsibe rakjuk úgy, hogy az összeillesztett rész kerüljön alulra. Zsírral megkenjük a tetejét, mehet az előmelegített sütőbe. 170-180 °C-os sütőben bő negyedóra alatt sül meg. Ha kész, hagyjuk langyosra hűlni. Meghintjük porcukorral, és nagyobb szeletekre vágjuk.
Szabókiné Jung Andrea készítette el a Vidék íze című lapban található recept alapján.