A tészta hozzávalói:
- 35 dkg finomliszt
- 15 dkg rétesliszt
- 15 dkg zsír
- 20 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 csomag sütőpor
- reszelt citromhéj
- 1 csipet fahéj
- 1 kis pohár tejföl
Töltelékhez:
- 1 üveg baracklekvár
- kb. 15 dkg darált dió
A hozzávalókat először tálban, majd gyúródeszkán jól összedolgozzuk. Ha még kicsit ragadna a tészta, gyúrás közben kevés liszttel megszórjuk. A tészta 2/3 részét sütő méretű tepsi nagyságúra nyújtjuk úgy, hogy a tepsi oldalára is jusson a tésztából. (Sütőpapírból kivágjuk a méretet, ezt tesszük a tészta alá, így biztosan akkora lesz, amekkora kell). Nem kell alá papír, mert elég zsíros a tészta. A tésztát megkenjük 1 üveg barack lekvárral, erre szórjuk a darált diót. A megmaradt részt vékonyra nyújtjuk, és derelye vágóval kb. 1 cm-es csíkokat vágva egyenletesen „behálózzuk” a tészta tetejét. Felverünk egy kisebb tojást és szilikon ecsettel óvatosan megkenjük (inkább csak tunkoljuk) a rácsokat és a tészta széleket, hogy az ecset ne szedje fel a darált diót. 180 °C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a rácsok szép színt nem kapnak. (Ez kb. 20-25 perc)
Bodnár Éva receptje az Házias ízek Éva konyhájából
oldalról.
A fenti recept, a szerző engedélyével került feltöltésre!