A piskótához:
- 8 tojás
- 8 evőkanál cukor
- 10 evőkanál rétesliszt
A töltelékhez:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- fél dl rum
- 1 evőkanál cukrozatlan (holland) kakaópor
- 1 evőkanál szitán áttört meggylekvár (vagy sárgabaracklekvár)
A tészta locsolásához:
- fél dl rum
A mázhoz:
- 20 dkg porcukor
- 1 evőkanál rum
- pár csepp piros ételfesték vagy céklalé
A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjéket – a cukrot apránként hozzáadva – kemény habbá verjük. A tojásfehérjehabba egyenként belekeverjük a tojássárgájákat, közben folyamatosan tovább verve a habot. Végül fakanállal laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba a lisztet. A piskótát 220°C-ra előmelegített sütőben megsütjük (tűpróba!), aztán kivesszük a formából és kihűtjük. A kihűlt piskótát három korongra vágjuk. Az alsó és felső korongot félretesszük.
A puha vajat kikeverjük a cukorral, a kakaóval és a lekvárral, felhígítjuk a rummal, és ebbe a keverékbe darabokra tépkedve beletördeljük a középső piskótalapot. Az egészet lazán összekeverjük. Az egyik megmaradt süteménylapot a tortatálcára tesszük. Meglocsoljuk néhány kanál rummal. Egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket. A felső lapnak a töltelék felőli alsó felét locsoljuk meg néhány kanál rummal úgy, hogy a piskóta ne ázzon teljesen át. Ezután a felső lapot a töltelékre tesszük, és jól lenyomogatjuk.
A cukormázhoz a porcukrot nagyon alaposan elkeverjük a rummal és az ételfestékkel. Egy éppen csak kenhető, de nem nagyon folyós krémet kell kapnunk. Ezzel a mázzal vonjuk be a tortát.
Czine Zsuzsanna receptje.