Tésztához:
- 4 tojásfehérje
- 4 evőkanál kristálycukor
- 4 evőkanál rétesliszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/2 csomag sütőpor (7 g)
Krémek:
- 13 dkg margarin
- 5 evőkanál kristálycukor
- 2 csomag vaníliás puding (főzős)
- 2,5-3 dl meggybefőttlé
- 2,5 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
Díszítés:
- 2,5 dl tejszín (+ porcukor + habfix, ha szükséges)
- 3 dkg étcsokoládé
- csokoládédara
- gyümölcszselé figurák
A tésztához a tojásfehérjéket – pici sóval – a vaníliás cukros kristálycukorral nem túl kemény habbá verjük. Belekeverjük óvatosan a sütőporos lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsi öntjük. Előmelegített sütőben, 180°C-on, 10 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. A tálat/tepsit alufóliával kibéleljük (így könnyebben kiemelhető), és a kihűlt piskótát beletesszük.
A krémekhez a margarint a kristálycukorral habosra kavarjuk. Az egyik vaníliás pudingot a vaníliás cukorral és a meggybefőtt levével elkészítjük, majd ha langyosra hűlt, a cukros margarin felével sima krémmé kavarjuk. Rákenjük egyenletesen a piskótára.
A tejjel, vaníliás cukorral a másik pudingot szintén elkészítjük. Mikor langyosra hűlt, a cukros margarin másik felével szintén sima krémet készítünk. Egyenletesen rásimítjuk a meggyes pudingkrémre. Hideg helyre tesszük.
1 evőkanál tejszínnel az összetört étcsokoládét – forró vízbe állított tálkában, vagy mikróban – felolvasztjuk. A tejszínből kemény habot verünk, beleöntjük a felolvasztott étcsokoládét, óvatosan fakanállal, lapáttal, párszor átforgatjuk (csak márványosra). Rásimítjuk a tálból/tepsiből időközben kiemelt sütemény tetejére. Díszíthetjük csokoládédarával, gyümölcszselé figurákkal (a képen szőlő és eper), csokiforgáccsal, stb. Finomabb, ha néhány órát állni hagyjuk.
Eredetileg csak maradék alapanyagok felhasználásának gondolatával indult, és közben húsvéti süteménnyé alakult. Saját receptem.
A tepsi mérete: 17 × 24 cm
A sütemény mérete: 14 × 22 cm (12 szelet)
Ferencz Terézia receptje.