A tésztához:
- 12 tojás
- 24 dkg porcukor
- 20 dkg liszt
- 14 dkg darált dió
- 10 g sütőpor
- 4 evőkanál víz
A krémhez:
- 14 dkg liszt
- 9 dl tej
- 3 tojás sárgája
- 27 dkg kristály cukor
- 20 dkg csokoládé
- 2 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg vaj
- 20 dkg margarin
- 5 dl ribizlidzsem
- 20 dkg piskóta tallér
A lapok hozzávalóiból két lapot sütünk. A tojások sárgáit, porcukort, vizet habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztben elkevert sütőport, diót, majd lazán beleforgatjuk a fehérjék keményre felvert habját. Egy 30 x 40 cm-es tepsit sütőpapírral bélelünk, majd a masszát eloszlatjuk rajta és 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 15-17 perc alatt készre sütjük. Tűpróbát végezzünk! Mikor langyosra hűltek a lapok, lehúzzuk róluk a sütőpapírt.
A krémhez kikeverjük a lisztet, tojás sárgáját, cukrot és a tej felét csomómentesre. A tej másik felét felforraljuk, majd beleöntjük a lisztes masszát és kevergetve sűrűre főzzük. Kevergetve kihűtjük. A vajat és a margarint alaposan kihabosítjuk csipet sóval, majd a kihűlt krémhez adagoljuk és alaposan összekeverjük, majd a cukrokat, a mikróban felolvasztott csokit is hozzáadjuk és alaposan eldolgozzuk.
Az egyik diós lapot rátesszük egy tálcára, megkenjük a dzsem felével, rákenjük a krémnek majdnem felét, kitesszük a tetejét piskótatallérral, majd erre jön még krém, majd ráfordítjuk a másik diós lapot, a dzsemes felével lefelé. A maradék krémet a tetejére kenjük.
Ízlés szerint díszítjük, pár órára hűtőbe tesszük, majd szeletekre vágva tálaljuk.
Császár Eta receptje az Eta hagyományos tortái oldalról.
Ibolya Kőry mondta
Nagyon jó a Pompás szelet, sőt , kiváló, gratulálok! Ez úton is szeretném megköszönni a befogadást. Legyen gyönyörű az estéjük! Tisztelettel, Ibolya.