Piskóta:
- 6 tojás
- 25 dkg cukor
- 25 dkg liszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 7 evőkanál olaj
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1/2 kiskanál őrölt gyömbér és szerecsendió
Vaníliakrém:
- 6 dl tej
- 2 csomag vaníliaízű pudingpor
- 250 g vaj/margarin
- cukor ízlés szerint
Almatöltelék:
- 1,5 kg alma
- 1 evőkanál vaj
- 2 csomag vaníliaízű pudingpor
- cukor (ha az alma nem elég édes)
És még:
- 23-25 db babapiskóta
- 1-1,5 dl málnaszörp
- 2 dl tejszín
- csokireszelék
A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval. Kanalanként hozzáadjuk a cukrot, majd egyesével a tojások sárgáját. Jól összedolgozzuk, mehet bele az olaj részletekben. A lisztet összekeverjük a sütőporral, fahéjjal, gyömbérrel és a szerecsendióval. Fakanállal óvatosan a masszába forgatjuk. Sütőpapírral bélelt 22 x 34 cm-es tepsiben 170 °C-on tűpróbáig sütjük. Kihűtjük, kihűlés után két lapba vágjuk. 6 dl tejből, pudingporból kb. 4 evőkanál cukorral sűrű pudingot főzünk. Hagyjuk teljesen kihűlni. A vajat habosra kavarjuk, és a kihűlt pudinggal sima krémmé keverjük. Az almát lereszeljük nagy lyukú reszelőn, 1 evőkanál vajjal megpároljuk. Ha megpuhult 2 csomag vaníliaízű pudingporral besűrítjük. (Én a reszelt alma levéből elvettem annyit, amivel a pudingpor elkavartam, és úgy öntöttem az almára.) Ha minden teljesen kihűlt összerakjuk a sütit.
Az egyik piskótalapot tálcára vagy a tepsibe tesszük. Rákenjük a krém felét, majd az almatölteléket rásimítjuk. A babapiskótákat megforgatjuk a málnaszörpben, és rásorakoztatjuk az almatöltelékre. Erre jön a maradék krém, amit befedünk a másik piskóta lappal. Tetejét felvert tejszínnel és reszelt csokival díszítjük.
Gál Hedvig receptje.