A tésztához:
- 20 dkg marcipánmassza
- 10 dkg liszt
- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg porcukor
- 8 dkg vaj
- 6 tojás
- 2 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
A tetejére:
- 5 dkg sárgabaracklekvár
- 15 dkg marcipánmassza
- 16 db aszalt szilva (magozott)
- 10 dkg ét- és 10 dkg tejcsokoládé
A vajat megolvasztjuk, belereszeljük az étcsokoládét és a marcipánmasszát, majd összekeverjük. A tojássárgákat a vaníliás cukorral és a mézeskalács fűszerekkel jól kihabosítjuk, majd a csokis masszába keverjük. A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verjük, és ezt is a csokis masszába forgatjuk. Végül beleszitáljuk a lisztet és finoman átkeverjük az egészet. Sütőpapírral bélelt 22 cm-es formában tesszük a 160°C-ra előmelegített sütőbe, és megsütjük (45-50 perc). Még melegen kivesszük a formából, és a papírt lehúzva róla bekenjük baracklekvárral.
A marcipánmasszát porcukrozott deszkán kinyújtjuk, kivágunk egy akkora körlapot, mint a torta átmérője, és rátesszük a tetejére. Körben a szélén megrakjuk aszalt szilvával, néhányat középre is teszünk. A kétféle csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, és ráöntjük a torta tetejére, hagyjuk, hogy lecsorogjon az oldalán is. Ezután még tetszőlegesen díszíthető. Én marcipánból kiszúrt fenyőformákkal dekoráltam.
Szakál Gáborné receptje.