A tésztához :
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg cukor
- 10 dkg zsír
- 10 dkg margarin
- 3 tojássárgája
- 4 evőkanál tejföl
- 1 csomag sütőpor
A töltelékhez:
- 1,5 kg alma
- cukor ízlés szerint
- őrölt fahéj ízlés szerint
- kekszmorzsa
A tetejére:
- 1 tojássárgája
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, egy lábasba tesszük, rászórjuk az ízlés szerint mennyiségű cukrot és az őrölt fahéjat. Megpároljuk, majd kihűtjük. Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit. A tészta ne legyen kemény! Hűtőbe tesszük legalább egy fél órára. Ezután két részre osztjuk. 2 db cipót formázunk, 24 × 39 cm-es tepsi nagyságúra nyújtjuk. Kinyújtjuk az első lapot és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Megszórjuk egy evőkanál kekszmorzsával, ráborítjuk az almatölteléket, egyenletesen elsimítjuk. Utána kinyújtjuk a második lapot és ráhelyezzük a töltelékre, villával megszurkáljuk a tetejét, tojássárgájával lekenjük. 200°C-ra melegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Sütés közben a tetejét betakarjuk alufóliával, hogy meg ne égjen. Amikor kihűlt, felszeleteljük. Porcukorral megszórhatjuk a tetejét.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!