A tésztához:
- 7 tojás
- 7 púpozott evőkanál rétesliszt
- 7 púpozott evőkanál porcukor
- 1 csomag sütőpor
- 2 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor
- 2 evőkanál étolaj
A krémhez:
- 5 tojássárgája
- 4 enyhén púpozott evőkanál finomliszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dl tej
- 250 g vaj
- 250 g porcukor
A habhoz:
- 5 tojásfehérje
- 300 g kristálycukor
- 1 citrom leve
A csokimázhoz:
- 100 g főzőcsokoládé
- 80 ml étolaj – vagy mindezek helyett eper
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az étolajat, ismét elkeverjük, majd felváltva hozzákeverjük a tojásos masszához a tojásfehérjehabot a sütőporos kakaós liszttel. A masszát egy sütőpapírral bélelt tepsire öntjük, elsimítjuk és előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt. A megsült tésztát hagyjuk kihűlni. Megkenjük a krémmel és hagyjuk a hűtőben dermedni 20-30 percet és rákenjük a tojásfehérjehabot.
Míg hűl a tészta, addig elkészítjük a krémet: egy edénybe beleöntjük a tej nagyobbik részét, beleszórjuk a vaníliás cukrot, elkeverjük benne a tojássárgájákat. A maradék tejben elkeverjük a lisztet, és hozzáöntjük a tojássárgájás tejhez. Sűrű krémet főzünk, amelyet állandóan keverni kell, nehogy leégjen. A kihűlt krémhez hozzáadjuk a porcukrot és a puha vajat.
A tojásfehérjés habhoz a tojásfehérjéket egy habüstbe rakjuk a kristálycukorral és vízzel teli edényre rakjuk, amelyet hagyunk felforrni. Alacsony fokozaton kézi mixerrel a forrásponttól számítva 15 percig verjük. Kb. 10 perc múlva a kivert habhoz öntjük a citromlevet.
A csokimázhoz a csokoládét gőz felett felolvasztjuk, hozzáöntjük az étolajat, elkeverjük, míg az öntet nem lesz fényes. Hagyjuk kihűlni szobahőmérsékleten és ráöntjük a tojásfehérjés habra.
Ízlés szerint díszíthetjük csokimáz helyett a kertben szedett friss eperszemekkel is, ahogy én tettem. 🙂
Sándor Andrea a Receptnaplójából küldte el nekünk a receptet.