Piskóta:
- 5 tojás
- 3 evőkanál liszt
- 4 evőkanál cukor
- 2 evőkanál darált mandula (vagy liszt)
Krém:
- 10 dkg étcsoki
- 10 dkg tejcsoki
- 25 dkg mascarpone
- 4 tojás sárgája, (a fehérjét lefagyaszthatjuk)
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 narancs reszelt héja
- 2 evőkanál narancslé
- 2 dl habtejszín
- 1 csomag (20 g ) instant zselatin
A piskótához habosra keverjük a tojások sárgáját a cukorral. Habbá verjük a fehérjéket, majd a lisztekkel váltakozva hozzáforgatjuk a cukros tojáshoz. Egy nagy (sütő méretű), papírral belelt tepsibe öntjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Lisztezett felületre (ez lehet akár a konyhapult is) borítjuk, lehúzzuk róla a papírt, és még forrón kétszer-háromszor feltekerjük, majd összecsavarva hagyjuk kihűlni. A krémhez a tojások sárgáját összekeverjük a keményítővel és a porcukorral. Gőz felett kevergetve sűrűre főzzük, majd kihűtjük. Szintén gőz fölött felolvasztjuk a feltördelt csokikat. Összedolgozzuk a tojáskrémmel, ízesítjük a vaníliás cukorral, a narancshéjjal, valamint a frissen facsart lével. Habbá verjük a tejszínt az instant zselatinnal, majd robotgéppel összedolgozzuk a krémeket. Először a mascarponéhoz hozzáadjuk a csokis krémet, majd a tejszínhab 1/3-ával addig dolgozzuk a géppel, amíg krémes, egynemű masszát kapunk. Utána fakanállal óvatosan a krémhez keverjük a megmaradt tejszínhabot. A krém 2/3-ával megkenjük a kitekert piskótát, a maradékkal pedig kívülről bevonjuk.Tetszőlegesen díszítjük. Én trüffel csokicsúcsokat raktam rá.
Bodnár Éva receptje az Házias ízek Éva konyhájából
oldalról.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!