Tésztához:
- 5 tojás (közepes méretű)
- 100 g porcukor
- 1 tasak Vanillincukor
- 100 g pirított, darált mogyoró
- 100 g zsemlemorzsa
- 6 gr sütőpor
Ezenkívül:
- 300 ml rumos tej
- 20 dkg kakaós, gömbölyű omlós keksz
A piskóta lekenéséhez:
- 3 evőkanál nutella
Krémhez:
- 350 ml tej
- 150 g kristálycukor
- 10 dkg finomliszt
- 1 tojás
- 250 g lágy vaj
Díszítéshez:
- 200 ml hideg Meggle cukrászhab
A díszítéshez:
- 2 teáskanál csoki lapocska
A tojást a cukorral és a vanillincukorral habosra keverjük. A mogyorót a morzsával, sütőporral jól elkeverjük, és a tojásos masszához adjuk. Majd a tésztát az előkészített 20 x 30 cm-es tepsibe töltjük, tetejét elsimítjuk, a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük. A megsült tésztát egy sütőrácsra tesszük. A mogyorókrémmel lekenjük. A krémhez a lisztet a tejjel, a tojással kikeverjük. A kristály cukrot egy lábasban karamellizáljuk, szép arany barnára, majd 1 dl vízzel felöntjük. Addig kevergetjük, míg a cukor felolvad benne. A lisztes, tojásos tejjel besűrítjük, majd kihűtjük. A vajjal habosra keverjük. A fele krémet a kihűlt tésztán egyenletesen elosztjuk. A kekszet a rumos tejbe mártogatjuk, majd a krémre fektetjük úgy, hogy kissé ráérjen a mellette valóra, a másik fele krémet rákenjük a kekszekre.Végül a tejszínt a kemény habbá verjük, és a sütemény tetején egyenletesen elsimítjuk, majd a kés pengéjével megcsapkodjuk. Így lesz ilyen szép borzas.A tetejét csokoládé lapocskákkal meghintve vagy más módon díszítjük, tálalásig a hűtőben tartjuk. Legalább 12 órát állni hagyjuk, addigra szépen bepuhul a keksz, szépen szeletelhető lesz. Természetesen karamellás vagy más pudinggal is elkészíthető.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!