Pár olyan üzletben ahol van saját pékség is, megvásárolhatók ezek a hasonló kis tekercsek, mákos illetve diós változatban. Mivel sok a dióm, így diós készült és tulajdonképpen ezek kis bejgliként, már a karácsonyi sütis tálon várják, hogy elfogyasztjuk őket.
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 4 – 4 dkg hideg vaj és zsír
- 3 dkg porcukor
- 1 mokkáskanál só
- 1 tojássárgája
- 1 dkg friss élesztő
- 50 ml hideg tej
Töltelék:
- 25 dkg darált dió
- 12 dkg cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál rum – vagy aroma
- 50 ml víz
Tetejére:
- 1 tojás
A tejben simára keverjük az élesztőt és a tojássárgáját. A lisztet, a sót és a porcukrot összevegyítjük, majd elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt, azután hozzáöntjük az élesztős tejet és az egészet gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát folpackba csomagoljuk és legalább 1 órán át hűtőben pihentetjük.
A töltelékhez a cukrot a vízzel kb 10 percig forraljuk, majd hozzákeverjük a rumot és a vaníliát. A diót összekeverjük a fahéjjal és a citromhéjjal, majd leforrázzuk a sziruppal.
A tésztát kétfelé osztjuk és kb. 20 x 25 cm – es lappá nyújtjuk, elkenjük rajta a töltelék felét és feltekerjük. Így járunk el a másik adaggal is. A rudakat 4 – 4 darabra vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A tetejüket lekenjük enyhén felvert tojással és kb. 1 – 1 ,5 órán át meleg helyen kelesztjük. A tekercseket sütés előtt pár helyen megszurkáljuk és 200 °C – on, kb. 20 perc alatt megsütjük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!