A bejgli és a mézes krémes, a karácsonyi asztal kihagyhatatlan süteménye. Ha pedig a kettőt ötvözzük egy teljesen új sütemény születik, mindenképp készítsétek el, mert nagyon – de nagyon finom.
Tészta :
- 25 dkg liszt
- 3 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 tojás
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- pár kanál tej
Krém :
- 7 dl tej
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 15 dkg vaj
- 12 dkg porcukor
Továbbá:
- 1 – 1 rúd mákos és diós bejgli
recept itt : mákos bejgli
Tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál étolaj
A lisztet egy tálba szórjuk, hozzákeverjük a porcukrot és a szódabikarbónát. A vajat a mézzel összeolvasztjuk, majd amikor már langyosra hűlt hozzákeverjük a tojást. A keveréket a liszthez öntjük és alaposan összegyúrjuk annyi tejjel, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. A tésztát kétfelé osztjuk és lisztezett felületen 20 * 30 cm – es lapokká nyújtjuk, majd egy kivajazott és liszttel behintett tepsi hátán, 200 °C – ra melegített sütőben kb 6 – 8 perc alatt, külön – külön megsütjük.
A tejben megfőzzük a pudingot, miután kihűlt, hozzákeverjük a porcukorral kikevert vajat.
A mézes tésztára rákenjük a fele krémet, majd szorosan kirakjuk a kisujjnyira felszeletelt bejglikkel, azután rákenjük a megmaradt krémet és befedjük a másik tésztalappal. A süteményt egy éjszakán át pihentetjük, majd bevonjuk a tetejét olvasztott csokoládéval.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!