Tésztához:
- 10 dkg méz
- 10 dkg zsír
- 20 dkg porcukor
- 1 evőkanál fahéj
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 2 tojás
- 50 dkg finomliszt
- 3 g szódabikarbóna
Krémhez:
- 3 dl tej
- 3 evőkanál búzadara
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg vaj/margarin
Töltéshez:
- baracklekvár
Mázhoz:
- tortabevonó étcsokoládé
- 2-3 evőkanál napraforgó olaj
Kimérjük a mézet, hozzáadjuk a zsírt, és az egészet összeolvasztjuk. A tűzről levéve elkeverjük benne a porcukrot. Adunk hozzá 1 evőkanál fahéjat, 2 evőkanál kakaóport. Beleütjük a tojásokat, és jól összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, amelyben elkevertük előzőleg a szódabikarbónát.
A masszát összegyúrjuk, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, itt is kidolgozzuk (ha még kíván lisztet, akkor tegyünk hozzá), majd négy kis cipót formázunk belőle. Hagyjuk kicsit pihenni, hogy a tészta teljesen kihűljön.
Ekkor 4 téglalapot sodrunk belőlük. Lisztezett tepsi (tepsi mérete: 23*36 cm, a hátoldala: 20*32 cm) hátoldalán egyenként kisütjük 7-8 percig, 180 °C-on. Vigyázat, mert hamar megsül!
Közben elkészítjük a krémet: 3 dl tejben elkeverünk 3 evőkanál búzadarát, felfőzzük és kihűtjük. 20 dkg porcukrot 20 dkg margarinnal habosra keverünk, és a kihűlt krémhez adjuk.
Amikor a lapok kihűltek, megtöltjük őket. Az alsó lapot megkenjük a búzadarás krém felével, ráhelyezzük a második lapot. Ezt baracklekvárral megkenjük, majd befedjük a következő lappal. Erre kerül a krém másik fele, végül az utolsó lap.
A sütemény tetejét csokoládémázzal leöntjük. Ehhez egy tortabevonó csokoládét 2-3 evőkanál étolajban felolvasztunk gőz fölött.
A mézes krémest legalább egy éjszakán át pihentetjük, addigra jól megpuhul, és könnyen szeletelhető.
Bné receptje.