Tésztához:
- 6 tojássárgája
- 26 dkg porcukor
- 1 dl olaj
- 1 dl meleg víz
- 30 dkg liszt
- 3/4 csomag sütőpor
- 6 tojás fehérje
- 2 evőkanál kakaó
- 1 evőkanál meleg víz
- 1 evőkanál olaj
Krém:
- 6 dl tej
- 2 csomag puncs ízű pudingpor
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg margarin
- mazsola
- rum vagy rumaroma
Tetejére:
- 25-30 dkg étcsokoládé
- 4-5 kanál étolaj
1. A tojássárgáját cukorral jól kikavarjuk, apránként felváltva hozzáadjuk az olajat és vizet.
2. Hozzáadjuk a masszához a sütőporral elkevert lisztet, majd óvatosan keverjük bele a keményre vert tojásfehérjét.
3. A tészta felét őzgerinc formába tesszük, amit margarinnal kikenünk, ez lesz a sárga tésztánk.
4. A másik feléhez adjuk a 2 evőkanál kakaót, 1 evőkanál vízet és 1 evőkanál olajat.
4. Ha van 2 egyforma formánk, egyszerre süthetjük. Egyesével sütve először a sárga tésztát süssük ki.
5. Sütőt 180 °C-ra melegítsük, süssük ki kb 25-30 perc alatt, a vége fele tűzpróbát alkalmazzunk. A kisült tésztát a formában hagy 10-15 percig, majd kiborítjuk.
6. A krémhez a margarint kikavarjuk porcukorral.
7. A tejben megfőzzük a pudingot, hozzáadjuk a rumba vagy aromába áztatott mazsolát, kavargatva kihűtjük.Kihűlés után apránként hozzáadjuk a kikavart margarinhoz.
8. Körülbelül 1 cm szélesre vágjuk a rudakat.
9. A sütemény úgy állítjuk össze, hogy színben váltakozva ragasztjuk össze a sárga és barna tésztalapokat. Sárga-krém-barna, míg el nem fogy a tésztánk.Két rudat készítsünk belőle.Marad krém, a tetejét is be lehet vonni krémmel.
10. Hűtőbe tesszük. Mikor megdermedt a krém, gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét belekeverjük az olajat, és bevonjuk vele a tésztát.
10. Mikor megkötött a csokoládé, ferdén kezdjük el felszeletelni a süteményt.Legkönnyebb forró vízbe mártott késsel.
Megjegyzés: Lehet kétféle pudinggal is elkészíteni, vanília és puncs pudinggal.
Kiss Imréné receptje.