Sütőtökös piskótához:
- 28 dkg liszt
- 10 dkg barna cukor
- 8 dkg cukor
- 3 tojás
- 1 bögre sütőtök püré
- 1,5 dl növényi olaj
- 1-1 kiskanál őrölt fahéj és gyömbérpor
A kakaós piskótához:
- 10 dkg liszt
- 1 mokkás kanál sütőpor
- fél kiskanál szódabikarbóna
- 10 dkg cukor
- 5 evőkanál keserű kakaópor
- 1 dl író (házilag is készülhet)
- 1 dl meleg főzött kávé
- 1 tojás
Krémsajtos réteg:
- 12 dkg puha vaj 15 dkg porcukor
- 25 dkg mascarpone (vagy natur krémsajt)
Csokoládés krém:
- 12 dkg puha vaj
- 25 dkg porcukor
- 10 dkg kakaópor
- 1,5 dl habtejszín
22 cm-es kerek tortaforma
1./A sütőtökös piskótához először keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, a cukrot , a fahéjat és a gyömbérport. Egy másik edénybe keverjük el a 3 tojást az olajjal. Dolgozzuk össze a fűszeres liszttel, majd keverjük bele a sütőtök pürét is.
A tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, töltsük bele a masszát és 170 °C-ra előmelegített sütőben süssük kb. 35 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepén is megsült-e, ha igen, akkor vegyük ki a sütőből és rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Ekkor vágjuk félbe, hogy két piskótalapunk legyen.
2./ A kakaós piskótához keverjük össze a tojást a kávéval, olajjal, és az íróval. Egy nagy tálba halmozzuk a száraz hozzávalókat, a lisztet, a sütőpor, szódabikarbónát, kakaóport és a cukrot. Öntsük rá a tojásos kávés masszát, keverjük össze és sütőpapírral bélelt tortaformába süssük ki. Kb. 30 perc kell neki is.
3./ Robotgép segítségével krémesítsük a vajat a cukorra, majd adjuk hozzá a mascarpone sajtot. Ezzel töltsük meg a tortát és tegyük fél órára a hűtőbe.
4./Kívülre és a tetejére nagyon finom lágy csokikrém kerül: melegítsük fel a vajat és keverjük el benne a cukrot, a kakaóport, legvégül a tejszínhabot. Főzzük tovább, amíg sűrűsödni nem kezd. Ekkor tegyük félre hűlni. Ha kihült habverővel keverve tovább sűríthetjük, krémesíthetjük. Kenjük be vele a süti oldalát és a tetejét.
Jó étvágyat hozzá!
Író házilag: 1 dl tejbe keverjünk néhány csepp citromlevet és pár percig hagyjuk állni.
Forrás: Caféblog (Marmalade)