A tésztához:
- 25 dkg mák
- 1 bögre finomliszt
- 1 bögre porcukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 2, 5 dl tej
- 2 evőnakál napraforgó olaj
- 1 db tojás
- 450 g meggybefőtt
A krémhez:
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 3 eevőkanál cukor
- 4 dl meggylé (a befőtt levéből)
A tepsi előkészítéséhez:
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál finomliszt
A tetejére:
- 3 evőkanál porcukor
A meggybefőttet lecsöpögtetjük, és a levét is félretesszük. A hozzávalók kiméréséhez egy 2,5 dl-es börgét használunk. A mákot, a lisztet, és a porcukrot egy tálba mérjük, hozzáadjuk a sütőport és az egészet jól összekeverjük. Ezután beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a tojást és a bögre tejet kisebb adagokban hozzáöntve a tésztát simára keverjük. Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, beledobáljuk a lecsöpögtetett meggybefőttet, majdelőmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróba!
Amíg sül, addig elkészítjük a krémet. A vaníliás pudingport és a 3 kanál cukrot egymással elkeverjük. A meggybefőtt levélből kimérünk 4 – 4,5 dl-t, és ezt is hozzáöntjük a pudingporhoz. A tálat mikrohullámú sütőbe állítjuk, és a legmagasabb fokozaton 5 percig főzzük. Félidőben egyszer kivesszük ésátkeverjük.
Az elkészült meggyes pudingos krémet ezután hagyjuk langyosra hűlni. Időnként keverjük át.
Amikor a mákos sütemény készre sült, kifordítjuk a tepsiből és hűlni hagyjuk. Egy jó éles késsel középen félbe vágjuk, majd az alját visszatesszük a tepsibe, amiben sütöttük. Erre rákenjük a pudingos-meggyes krémet, és a süteménymásik felével beborítjuk. Szeletelés előtt legalább 2 órát állni hagyjuk, hogy a krém kellően megszilárduljon benne, különben kifolyik. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Annyit változtattam rajta,hogy a meggylébe felfőzött pudinghoz ,kevertem egy kis doboz felvert habtejszínt. Így a krém lágyabb,habosabb lett. A tetejét nem szórtam meg porcukorral,mert a családom nem igényelte.Így is finom lett.
Ács Zsuzsa készítette el, NoSalty oldalán található recept alapján.