Tészta:
- 2 tojás
- 5 dkg zsír
- 3 evőkanál méz
- 4 evőkanál tej
- 20 dkg cukor
- 60 dkg liszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
Töltelék:
- 30 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 7,5 dl tej
- 4 evőkanál búzadara
- 2 marék magozott meggy
- 3 csomag vaníliás cukor
- 1 dl rum
Máz:
- 5 dkg cukor
- 2 dkg kakaópor
- 3 dkg vaj
- 3 evőkanál víz
A tésztához tegyük egy lábasba a zsírt, a mézet, a tejet és a cukrot. Forrósítsuk addig, míg a cukor teljesen el nem olvad. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kissé kihűlni, majd keverjük hozzá a tojásokat. A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával, és dolgozzuk a mézes masszához. Gyúrjuk jól össze, majd osszuk négyfelé. A cipókat nyújtsuk ki vékonyra, és egyenként borítsuk sütőpapírral fedett sütőlemezre, majd sütőben 140°C-on pár perc alatt süssük meg.
A töltelékhez tegyük egy keverőtálba a vajat, szórjuk rá a cukrot, majd elektromos keverővel keverjük habosra. A tejet öntsük egy lábasba, és a búzadarát főzzük meg benne. Ha elkészült, keverjük hozzá a cukros vajat. Ízesíthetjük vaníliás cukorral, rummal.
A töltelékkel kenjük meg a kisült lapot, szórjuk rá a kimagozott meggyet, majd helyezzük rá a másik lapot. Ezt is töltsük meg, mint a többi lapot is. A tetejére csokimáz kerül.
A mázhoz öntsünk 3 evőkanálnyi vizet egy kis lábasba, tegyük bele a vajat, a cukrot és a kakaóport. Addig hevítsük, míg szép sima nem lesz, majd öntsük a megtöltött tésztára. Lapátkanállal simítsuk el a felületét, majd hűtsük le jól. Tálalás előtt szeleteljük fel.
Én a meggyet a második és a harmadik lap közé szoktam tenni, úgy a legfinomabb!
Dömény Alexandra receptje.