A tésztához:
- 500 g darált háztartási keksz
- 2 evőkanál lágy vaj
- 1 evőkanál rum aroma
- 3 evőkanál cukor
- kb. 2 dl tej
- 1 evőkanál kakaópor
A krémhez:
- 10 dkg ét tortabevonó csokoládé
- 5 dl tej
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál cukor
- 3 púpozott evőkanál liszt
A tetejére:
- 1 evőkanál kakaópor
- kevés tej
- 1 evőkanál margarin
- 1 evőkanál porcukor
A tésztához a hozzávalókat alaposan gyúrjuk össze. Annyi tejet adjunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk, ne legyen nagyon lágy, mert mikor tekerjük fel, akkor nagyon berepedezik és szétesik. Kekszmorzsás nyújtódeszkán vékonyra nyújtsuk ki.
A krémhez egy kevés tejjel alaposan keverjük el a cukrot, a tojássárgáját és a lisztet. A tejet tegyük fel a gázra, majd mikor felforrt, adjuk hozzá az elkevert tojássárgáját. Lassú tűzön kevergetve főzzük sűrűre. Vegyük le a gázról, majd adjuk hozzá az előzőleg mikróban felmelegített tortabevonót, és alaposan keverjük el. Mikor félig kihűlt, kenjük meg vele a tésztánkat, és tekerjük fel.
A mázhoz gázon pár perc alatt főzzük össze a hozzávalókat. Kenjük a süteményre, attól lesz márványos, hogy a margarin nem olvad fel, hanem foltos marad a kakaós tejben.
Kránicz Györgyi receptje.