Tészta:
- 45 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 8 dkg zsír
- 6 dkg cukor
- 2 dkg friss élesztő
- 1 dl tejföl
- 1 tojássárgája
- 1 kiskanál só
Töltelék:
- 25 dkg őrölt mandula
- 10 dkg cukor
- 1 üveg málna lekvár ( 450 g )
Máz:
- 8 dkg átszitált porcukor
- 1 kiskanál keserű mandulaaroma
- víz
Az élesztőt simára keverjük a tejföllel. A lisztet összevegyítjük a cukorral, a sóval majd elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat. Hozzáadjuk a tojássárgáját, az élesztős tejfölt és alaposan összegyúrjuk. 4 egyforma részre osztjuk és folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük. A mandulát összevegyítjük a cukorral, a lekvárt egy szitán átpasszírozzuk. Kinyújtjuk az egyik tésztagombócot és egy kivajazott, lisztezett tepsibe ( kb. 20 x 30 cm ) fektetjük. Megkenjük a lekvár 1/3 – ával, rászórjuk a cukros mandula 1/3 – át és addig rétegezzük amíg elfogynak a hozzávalók. Villával megszurkáljuk és meleg helyen kb. 1 órán át pihentetjük. Előmelegített, 180 °C-os sütőben kb. 40 percig sütjük. Kifordítjuk a tepsiből és tejesen kihűtjük. A mázhoz elkeverjük a porcukrot az aromával és annyi vízzel, hogy sűrű, de kenhető állagot kapjunk és egy kenőkéssel rásimítjuk a zserbó tetejére. Hagyjuk megszilárdulni, majd tetszés szerint szeleteljük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!