Mákos piskóta:
- 6 tojás
- 150 g cukor
- 150 g liszt
- 150 g darált mák
- 60 ml olaj
- 1 csomag sütőpor
Málnaí zű piskóta:
- 3 tojás
- 3 evőkanál liszt
- 3 evőkanál cukor
- 1/2 csomag sütőpor
- 1/2 csomag málna ízű Boleró italpor
Krém:
- 2 csomag vanília ízű pudingpor
- 6 dl tej
- 4 evőkanál cukor
- 3-4 evőkanál málnalekvár vagy málnazselé
- 200 g margarin vagy vaj
Tetejére:
- 2 dl habtejszín
- 2 evőkanál málnalekvár vagy málnazselé
A mákos piskótához szétválasztjuk a tojásokat, és a fehérjét kemény habbá verjük a fele cukorral. A tojássárgáját a maradék cukorral jól kihabosítjuk és az előzőleg összekevert mák-liszt-sütőpor keveréket az olajjal váltakozva belekeverjük. Óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét, majd egy sütőpapírral bélelt 22×34 cm-es tepsibe öntjük, félretesszük. A 3 tojásból a liszttel, cukorral, sütőporral és a Boleró italporral hagyományos piskótát készítünk, ráöntjük a mákos piskótára, és 175 °C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Kihűtjük, majd két lapba vágjuk. A krémhez a tejet a pudingporral és a cukorral sűrűre főzzük. Hűlni hagyjuk. A vajat/margarint kihabosítjuk és a kihűlt pudinggal, a málnazselével/málnalekvárral krémessé keverjük. A két piskótalapot megtöltjük, és a lekvárral ízesített felvert tejszínt elsimítjuk a tetején. Már csak pár napig vagyok itthon, így megnéztem, mit kell felhasználnom, mert mire legközelebb hazajövök, már nem lesz jó. A mák és a málnazselé /még kintről hoztam/volt a két alap, amit mindenképpen fel kellett dolgoznom, és 2 dl tejszín. Ez lett belőle. A málnazselét helyettesíthetjük málnalekvárral is.
Gál Hedvig receptje