Alap:
- 12 db vajas kifli *(nekem elég volt 10 db)
- 1 liter tej
- 3 tojássárgája
- 10 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg cukor ( nálam nyírfacukor)
- 15 dkg darált mák
- 1 nagyobb citrom reszelt héja
- 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
- 10 dkg mazsola ( opcionális )
Krém:
- 4 tojássárgája
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2 csomag vaníliás cukor ( nálam 2 teáskanál vaníliaesszencia)
- 8 dkg cukor ( nálam fruktóz)
- 4 dl tej
- 15 dkg vaj
Teteje:
- 3 dl tejszínhab
- 1 evőkanál porcukor ( nálam por nyírfacukor)
- 1 csomag zselatinfix
Díszítés:
- mák
Először elkészítjük a mákos gubát. A mákot ledaráljuk, a kifliket felkarikázzuk, a tejet és a vajat összemelegítjük. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, és a langyos vajas tejhez öntjük, majd lassú tűzön kicsit besűrítjük. A darált mákhoz hozzáreszeljük a citromhéjat, és belekeverjük az őrölt szegfűszeget, majd az egészet a tejes folyadékhoz keverjük. Ráöntjük a kiflikarikákra és várunk kicsit míg a kifli felveszi a folyadékot. Egy 24 cm-es kapcsos tortaformát vajjal kikenünk, és ebbe belenyomkodjuk a kiflis masszát, majd 170 °C-on, 20-25 perc alatt megsütjük.
A krémhez a tojássárgákat jól kikeverjük a cukorral, vaníliával és a pudingporral, majd a forró tejhez adjuk, úgy hogy először egy kis merőkanállal belekeverünk a hőkiegyenlítés miatt és utána öntjük az egészet a tejhez, majd sűrűre főzzük. Megvárjuk míg kihűl, majd 15 dkg vajjal jól kikeverjük. Ezt a krémet simítjuk a szintén kihűlt mákos guba tetejére, és pár órára hűtőbe tesszük mielőtt a habot rányomjuk a tetejére.
A tejszínhabot felverjük egy evőkanál porcukorral és a zselatinfix-el, habzsákba rakjuk és halmokat nyomunk a torta tetejére. Díszítésnek megszórjuk szemes mákkal.
* A kifli méretétől függően, lehet 10 db is elég, az sem jó ha túl sok, mert akkor nagyon felszívja a masszát és száraz lesz belül. Vékonyabb vajas/tejes kiflit szoktam venni hozzá.
Mészáros Erika receptje.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!