Tészta:
- 12 dkg margarin
- 12 dkg méz
- 6 g szódabikarbóna
- 3 tojás
- 10 dkg cukor
- 18 dkg liszt
Krém:
- 3 dl tej
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 2 dl tejszín
- 3 evőkanál porcukor
- 1 narancs reszelt héja
- 3 evőkanál darált mák
- 7 g étkezési zselatin
- 30 ml víz
A tésztához a vajat a mézzel egy nagyobb falú lábasban összeforraljuk, ezután hozzáadjuk a szódabikarbónát és folytonos kevergetés mellett ( vigyázat, mert nagyon felhabzik ) alacsony lángon addig forraljuk, amíg szép karamelles színt nem kapunk. A keveréket egy üvegedénybe átöntjük és kihűtjük. A sütőt 170 °C – ra előmelegítjük. A tojást habosra keverjük a cukorral, majd tovább habosítva hozzáadjuk a mézes keveréket és hozzászitáljuk a lisztet, ezután a masszát egy kb 28 * 30 cm – es sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és kb 18 perc alatt megsütjük. A krémhez megfőzzük a tejben a pundingport, majd egy tálkába öntjük és frissen tartó fóliával letakarva kihűtjük. A zselatint a vízben megduzzasztjuk, majd mikróban folyós állagúra melegítjük. A tejszínt a porcukorral habbá verjük, majd kisebb adagokban hozzádolgozzuk a pudingot és hozzákeverjük a mákot és a zselatint. A tésztát hosszában kettévágjuk megtöltjük a krémmel és hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnap hosszúkás szeletekre vágva porcukorral megszórva tálaljuk.
Baloghné Kele Judit receptje. Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!