- 50 g mazsola
- 3 evőkanál rum
- 1/2 dl tej
- 2 mokkacukor
- 2 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 2 tojássárgája
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 2 dl tejföl
- 25 dkg darált mák
- 20 dkg porcukor
- 1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 citrom héja
- 1 nagy üveg kimagozott meggy (vagy reszelt alma)
A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, meglocsoljuk a rummal. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a mokkacukorral és az apróra tördelt élesztővel, majd meleg helyen megfuttatjuk. A lisztet, a margarint, 1 tojássárgáját, a vaníliás cukrot, a sót, 1 dl tejfölt és az élesztős tejet összedolgozzuk. Két cipót formálunk belőle és kelesztjük. Közben a darált mákhoz adjuk a porcukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, a maradék tejfölt, belereszeljük a citrom héját, majd hozzáadjuk a rumos mazsolát és összekeverjük. A meggybefőttet leszűrjük.
A sütőt előmelegítjük. Egy 30 cm átmérőjű cakkos peremű tortaformát vékonyan kivajazunk, meghintünk liszttel. Az egyik cipót lisztezett deszkán kinyújtjuk egy 36 cm átmérőjű korongra, nyújtófa segítségével a formába fektetjük, az alját és az oldalát villával megszurkáljuk. Egyenletesen elsimítjuk rajta a mákkrémet, a tetejét megszórjuk a meggyel. A tészta peremét vékonyan megkenjük a tojássárgájával.
A második cipóból kisujjnyi vékony, hosszú rudakat sodrunk, a felével berácsozzuk a tortát. A maradék tésztarudakat felére elvékonyítjuk, 2 rudanként lazán összesodorjuk és a tészta peremére nyomkodjuk. Megkenjük a maradék tojás sárgájával és 1 órán át sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
Erősné Hernádi Anikó receptje.