Mákos réteg:
- 25 dkg darált mák
- 2 tojás
- 15 dkg margarin
- 10 dkg cukor
- 2 dl tej
- 1 csomag sütőpor
- 3 dkg liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
Piskóta:
- 5 tojás
- 15 dkg cukor
- 15 dkg liszt
- 3 evőkanál víz
- 1 kiskanál sütőpor
Krém:
- 6 dl tej
- 6 evőkanál liszt
- 25 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
Máz:
- 15 dkg csokoládé
- 3 dkg vaj
- 50 ml tejszín
A 24 × 39 cm-es tepsit sütőpapírral kibéleljük. Mákos réteg készítés: A tojásokat a cukrokkal, margarinnal habosra keverjük. A lisztet a mákkal, sütőporral elvegyítjük, majd a tejjel váltakozva a margarinos habos egyvelegbe keverjük. Az előkészített tepsibe simítjuk. Piskótához a fehérjét a cukorral felverjük, hozzáadjuk egyesével a tojássárgáját és a vizet, ezzel, is verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a sütőporos lisztet. A mák tetejére ráöntjük a kikavart piskótatésztát.
180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 25 perc alatt megsütjük. Tepsiben hagytam kihűlni. Majd tálcára borítottam, a papírt lehúztam róla. A piskóta az alja a süteménynek. Elkészítjük a krémet: a tejet a liszttel,vaníliás cukorral, cukorral felfőzzük, majd kihűtjük. A kihabosított vajjal együtt jó krémesre keverjük. A süteményen szépen elsimítjuk. A tejszínt felmelegítjük, a csokoládét apróra tördeljük és felolvasztjuk benne és még forrón, a tűzről lehúzva a vajjal simára keverjük. Rácsorgatjuk a süteményre. A tálcát az asztalhoz ütögetjük, hogy szépen elterüljön a bevonat. Jól lehűtjük és szeletelhetjük.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!