- a tésztához a csigakoszorúnál leírt tészta
Töltelék:
- 20 dkg cukor
- 30 dkg darált mák
- 2 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1-2 alma
- 5 dkg mazsola
- 2 evőkanál rum
- 1 citrom reszelt héja
A tetejére:
- 1 dl tej
- 1 evőkanál cukor
- barackíz
A csigakoszorúnál leírt tésztát elkészítjük, megkelesztjük, majd kisujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. Közben a tejben a mákot megfőzzük, a cukorral, a citromhéjjal ízesítjük. Végül a megtisztított almát is belereszeljük, a jól megmosott, rumban áztatott mazsolát a rummal együtt belekeverjük. A kinyújtott tésztalapra kenjük, majd a lapot hosszában kettévágjuk. Az egyik csíkot feltekerjük, majd a második csíkot is köré csavarjuk. Az így kapott nagyméretű csigát élére állítva egy kizsírozott tortaformába rakjuk. A tészta a formát ki kell, hogy töltse. A sütőbe tesszük, majd a sütőt begyújtjuk. Ha bemelegedett, még öt percig erős lánggal, majd takarékkal sütjük. Amikor pirulni kezd, cukros forró tejjel meglocsoljuk, amitől foszlóssá válik. Végül a megsült tésztáról a tortakarimát lehúzzuk, a tetejét még melegen híg barackízzel kenjük meg. Ha kihűlt, úgy szeleteljük, mint a tortát.