Tészta:
- 30 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 15 dkg margarin
- 4 tojássárgája
- 15 dkg cukor
- kevés tej
- 20 dkg cukrozott darált mák
- baracklekvár
Barna tészta:
- 2 tojás
- 20 dkg cukor
- 2 dl tej
- 1 dl étolaj
- 20 dkg liszt
- 2 evőkanál kakaó
- 1 csomag sütőpor
Krém:
- 6 dl tej
- 14 dkg cukor
- 2 csomag vaníliaízű pudingpor
- 20 dkg margarin
A tésztához valókat – a mák és a lekvár kivételével – összedolgozzuk, 4 részre osztjuk, majd kinyújtjuk. Mindegyik lapot megkenjük lekvárral, és megszórjuk a cukrozott mákkal. Feltekerjük, és egymástól távol sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A barna tésztához a tojást kikeverjük a cukorral, és hozzáadjuk a többi alkotót. Ezt a kevert tésztát a rudak közé öntjük, és megsütjük. Közben elkészítjük a krémet. A cukros tejben megfőzzük a pudingport, majd kihűlés után belekeverjük a margarint. A krémet a kihűlt tésztára simítjuk. Tetejét kakaóval meghintjük.
A rudakat darált dióval is meg lehet tölteni, akár felezve is – 2 mákos, 2 diós. A tészta tetejére jól illik a reszelt csokoládé is.
Légrádiné Czeglédi Erzsébet receptje.