- 50 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 25 dkg margarin
- 2 dl tej
- 2 tojássárgája
- 2 dkg élesztő
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
Töltelék:
- 60 dkg darált mák (ha vegyesen készítjük akkor 30 dkg darált dió és 30 dkg darált mák)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- ízlés szerint mazsola
- karácsonyi fűszerek (fahéj, ánizs stb…ízlés szerint)
- 35 dkg cukor
- 2,5-3 dl víz
Kenéshez:
- 1 tojás
Az élesztőt elkeverjük a langyos cukros tejjel, majd az összes hozzávalóval jól kidolgozzuk, kemény rugalmas tésztát kapunk. Folpackba csomagoljuk és min. 30 percre hűtőben pihentetjük. Elkészítjük a forrázott máktölteléket. A darált mákot elkeverjük a vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal valamint az ízlés szerinti fűszerekkel. Cukorszirupot főzünk 35 dkg cukorból és 2,5-3 dl vízből. Amikor felforrt ráöntjük (leforrázzuk) az előkészített mákra, és elkeverjük. Ugyanígy járunk el, ha dióval készítjük.
A tésztát 6 cipóra osztjuk. Lisztezett felületen kb 25-26 centis körre nyújtjuk a tésztadarabokat. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és 180 °C-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt elősütjük. További 3 cipóval ugyanígy járunk el. A maradék 2 darabot már nem kell elősütni. Egy 22-24 centis kapcsos tortaformát alaposan kivajazunk. (A méret attól függ, hogy a kisült tésztalapok mennyire mentek össze sütés során. Én 26 centis korongokat nyújtottam és 23 centisre sültek.) A forma aljára egy nyers tésztalapot teszünk, majd a máktöltelék 1/5-öt részét rákenjük, egy elősütött tészta következik majd ismét a töltelék. Ezt addig folytatjuk amíg van tésztánk és töltelékünk. A tetejére a nyers tésztából kinyújtott lap kerül. Felvert tojással megkenjük és 30 percre meleg helyen pihentetjük. Ezután újra lekenjük és egy villával megszurkáljuk. Az előmelegített sütőben 180 °C-on, kb 45 perc alatt megsütjük. Ha gyorsan barnul a teteje akkor egy alufóliával lefedjük. A formában hagyjuk kihűlni.
Az oldalát díszíthetjük darált mákkal, de hagyhatjuk szabadon, rusztikusan. Ha díszítjük, akkor a torta oldalát alaposan átkenjük ízlés szerinti lekvárral, majd a mákkal panírozzuk.
Magyarné Fekete Veronika receptje.
Látogassátok meg a Veronica’s Cake oldalt, ahol sok-sok csodás receptet találtok!