Ez a bejgli biztosan nem reped, próbáljátok ki így is. Mivel nagyon szeretem a mákos sütiket, én most mákkal készítettem, de aki dióval szeretné, a hozzávalóknál csak a mákot kell lecserélni.
Tészta:
- 35 dkg liszt
- 7 dkg fagyos zsír
- 8 dkg fagyos vaj
- 3 dkg porcukor
- 12 g friss élesztő
- 1 tojássárgája
- csipet só
- kb 1 dl hideg tej
Töltelék:
- 25 dkg darált mák
- 2 vőkanál zsemlemorzsa
- 1, 5 dl víz
- 12 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 3 evőkanál savanykás lekvár
Továbbá:
- 1 tojás szétválasztva
A tejben simára keverjük az élesztőt és a tojássárgáját. A lisztet egy tálba szitáljuk elkeverjük benne a porcukrot és a sót, majd és elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat, azután hozzáöntjük az élesztőt tejet és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. ( ha szükséges, adagoljunk hozzá még kevés tejet )
A tésztát folpackba csomagoljuk és 1 órán át hűtőben pihentetjük.
A mákot és a morzsát összevegyítjük. A vizet a cukrokkal szirupos állagúra főzzük és leforrázzuk vele a mákot. Hozzákeverjük a citrom héját és a lekvárt.
A tésztát 3 gombócra osztjuk, az első gombócot egy kb 20 * 26 cm – es sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, rákenjük a töltelék felét, rányújtjuk a második tésztagombócot, erre ismét rákenjük a megmaradt mákos tölteléket és befedjük az utolsó tésztalappal.
Lekenjük a tészta tetejét tojássárgájával és hideg helyen hagyjuk megszáradni ( kb 1 óra ) , majd lekenjük tojásfehérjével és meleg helyen kelesztjük további 1 – 1 , 5 órán át. Sütés előtt egy hústűvel megszurkáljuk és előmelegített 180 °C – on, kb 35 perc alatt megsütjük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre