- 6 zsemle
- 5 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 tojás
- 5 dkg margarin
- 6 dkg cukor
- 10 dkg darált dió
- fahéj
- 1 üveg almadzsem
A tetejére:
- 3 tojásfehérje
- 15 dkg cukor
- 4-5 evőkanál baracklekvár
- 5 dkg dió durvára vágva
A zsemléket vékony szeletekre szelem. A tepsit margarinnal kikenem. A tejet a tojássárgájával és a két féle cukorral kikeverem. A zsemleszeleteket belemártogatom a tejes cukros lébe, és a tepsi aljára teszem szorosan egymás mellé. Amikor kirakom az alsó sort, a diót a fahéjjal összekeverem és a felét a zsemlére szórom. Erre kenem az almadzsemet (én házilag készítettem el). A dzsemre a maradék darált diót rászórom, a többi zsemléket ismét tejbe forgatom és a dióra teszem. 170°C-os sütőben szép pirosra megsütöm.
A tojások fehérjét gőz felett a cukorral és baracklekvárral kemény habbá verem. Amikor megsült, kiveszem a sütőből, a tojáshabot ráteszem a tetejére, majd vagdalt dióval meghintem. Ezután a már kikapcsolt, de meleg sütőbe visszateszem, hogy a hab száradjon. Kihűlés után szeletelem.
Domján Mária receptje.