Hozzávalók a fehér tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 20 dkg cukor
- 2 tojás
- 25 dkg vaj
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
Hozzávalók a kakaós tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 20 dkg cukor
- 2 db tojás
- 25 dkg vaj
- 4 púpozott evőkanál kakaópor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
Hozzávaló a töltelékhez:
- minden virág alakú sütibe kis mennyiségű sárgabarack lekvárt teszek
A hozzávalókat összekeverjük egy tálban, majd folpackba csomagoljuk és fél óráig hűtőbe tesszük, ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk 2-3 mm vastagra. Ezt követően különböző alakokat formázunk belőle. A kakaós-vajas tekercshez téglalap alakúra kinyújtjuk a fehér és a kakaós tésztát, majd egymásra helyezzük a tészta darabokat és feltekerjük, majd feldaraboljuk vékony szeletekre. Kívül legyen a kakaós, belül a vajas tészta. A virág alakú sütiket szaggatóval kiszaggatjuk. Előmelegített sütőben 200 °C -on, körülbelül 15-20 percig sütjük. Amikor kihűlt, akkor lekvárral megkenjük a virág alakú sütiket és egymáshoz ragasztjuk.
Fedeles műanyag tálba rakjuk, s másnapra nagyon jól megpuhul. Így tárolva 1-2 hétig is eláll.
Az omlós linzer titka:
Omlós tészta készítésekor mindig hidegek legyenek a hozzávalók. Gyors mozdulatokkal dolgozzunk az összeállítás során, majd tegyük fóliába csomagolva hűtőbe, fél órára. Ha formázás során átmelegedne a tészta, újra tegyük hűtőbe egy kis időre.
Liptay Lászlóné receptje.