A tésztához:
- 2 dl natúr joghurt
- 10 dkg gríz
- 10 dkg cukor (eritrit)
- 10 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 4 evőkanál kókuszreszelék
- 3 tojás
- 1 citrom
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor (nyírfacukor vaníliás cukor)
A sziruphoz:
- 4 evőkanál cukor (eritrit)
- 1 citrom
- 1 dl víz
A krémhez:
- 30 dkg meggy (fagyasztott)
- 25 dkg mascarpone
- 3 dl habtejszín
- 4 db lapzselatin
- 12 evőkanál cukor (eritrit)
- 3 csomag vaníliás cukor (nyírfacukor vaníliás cukor)
- pici rumaroma
- 2 db tojás
- fahéj
- 5 dkg vaj
A tetejére:
- 0.5 l habtejszín
A joghurtot keverjük ki a tojásokkal, a kétfajta cukorral, a citrom reszelt héjával és frissen facsart levével. Rakjuk hozzá az olvasztott, de nem meleg vajat, végül keverjük bele a sütőporral, kókusszal, liszttel vegyített grízt. Jól dolgozzuk össze a masszát, és egyengessük egy 32 x 24 cm-es tepsibe. Rakjuk előmelegített sütőbe, és 180 °C-on süssük készre 30-35 perc alatt. Ha a tűpróba során a sütibe szúrt tűre nem ragad massza, kivehetjük. A sziruphoz a vizet forraljuk fel a cukorral, majd, amikor langyosra hűl, öntsük hozzá a citromot. Locsoljuk meg vele a tésztát, majd hagyjuk kihűlni. A fagyasztott meggyet lecsepegtetjük. majd leturmixoljuk. (Annyi meggyet használjunk, hogy 2 dl sűrű levet kapjunk.) A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a kétfajta cukrot és a meggylevet. A vajat mikróban felolvasztjuk és hozzáöntjük a tojásos-meggyes keveréket. Folytonosan kevergetve sűrű krémmé főzzük és hagyjuk kihűlni, majd adunk hozzá ízlés szerint rumaromát és fahéjat. A 3 dl tejszínt kemény habbá verjük, hozzáadjuk a mascarponét és a krémmel összedolgozzuk A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. Kevés tejet felmelegítünk, hozzáadjuk a kinyomkodott zselatint, majd a meggyes krémhez keverjük. Várunk néhány percet, hogy a zselatintól a krém kicsit dermedjen, majd a tésztára kenjük.
A 0.5 l habtejszínt kemény habbá verjük és egyenletesen rásimítjuk a krémre. Tálalásig hűtőbe rakjuk.
Mészáros Erika receptje.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!